Козметиката е част от ежедневието както за мъжете, така и за жените. Много хора искат да изглеждат добре и да се чувстват добре, като за това използват козметика, за да постигнат нуждите си.
Жените използват средно 12 продукти за лична хигиена на ден, а мъжете използват около половината от това.

Поради разпространението на козметиката в обществото е важно да бъдете информиран и образован потребител.

Какви добавки не съдържа Натуралната козметика?

Научете какво има в натуралната козметиката и как те влияят върху вас и околната среда.
За да ви помогнем да вземете информирани решения, ето четири ключови категории вредни съставки, използвани в козметиката и продуктите за лична хигиена:

Повърхностноактивни вещества

Натурална козметика: Как да я разпознаем

Според проучвания, повърхностноактивните вещества се намират в продуктите, използвани за измиване. Те разграждат мазните разтворители, произведени от кожата, за да могат да се отмият с вода. Повърхностноактивните вещества се комбинират с добавки като багрила, парфюми и соли в продукти като фон дьо тен, душ гел, шампоан и лосион за тяло. Те уплътняват продуктите, позволявайки им да се разпространяват равномерно и да почистват.

Кондициониращи полимери

Те задържат влагата върху кожата или в косата. Глицеринът, естествен компонент на растителни масла и животински мазнини, се произвежда синтетично в козметичната индустрия. Това е най-старият, най-евтиният и най-популярният кондициониращ полимер.

Продуктите с натурална козметика не съдържат такива вещества. Може да откриете чисти продукти, без добавки на https://www.biobeauty.bg/bg-news-details-4.html

Кондициониращите полимери се използват в продуктите за коса, за да задържат вода и да омекотяват косата, като същевременно подуват космената сноп. Те предпазват продуктите от изсъхване и стабилизират ароматите, за да предпазят ароматите от проникване през пластмасови бутилки или туби. Те също така карат продукти като крем за бръснене да се усещат гладки и хлъзгави и предотвратяват залепването им по ръката ви.

Консерванти

Консервантите са добавки, които засягат почти всеки един от нас. Те се използват за забавяне на бактериалния растеж и удължаване на срока на годност на продукта. Това може да предпази продукта от причиняване на инфекции по кожата или очите. Козметичната индустрия експериментира с така наречената самосъхраняваща се козметика, която използва растителни масла или екстракти, за да действа като естествени консерванти. Те обаче могат да раздразнят кожата или да предизвикат алергични реакции. Много от тях имат силна миризма, която може да бъде неприятна.
Забранени съставки
Според FDA следните съставки са законно забранени в козметиката:

  • битионол
  • хлорофлуоровъглеродни горива
  • хлороформ
  • халогенирани салициланилиди, ди-, три-, метабромсалан и тетрахлоросалициланилид
  • метиленхлорид
  • винилхлорид
  • съдържащи цирконий комплекси
  • забранени материали за добитък

Изборът на натурална козметика, означава също да изберете опаковка, която е безопасна за вас и унищожава природата.
Буркани, които са отворени отгоре, може да съдържат батерий. Предпочита се хермерическа опаковка, която не позволява на бактериите да се размножават.
Помпите с еднопосочни клапани могат да попречат на въздуха да попадне в отворената опаковка, което прави замърсяването по-трудно.
Ето защо, при избор на натурална козметика, трябва да се водите от различни фактори.
Винаги използвайте такава, която е безопасна за вас и природата.