kinesitherapy

От разширените вени стандартно страдат тази част от населението, чиито работи са свързани с дълго стоене в изправено положение – това са продавачи, фризьори, аптекари, бармани и други. През времето на бременността също може да се получат разширени вени – поради статичното обременяване. Какво точно представляват реално? Вените са кръвоносни съдове, които отвеждат кръвта от капилярите отново до сърцето. Влошават се предимно венозните съдове в краката. Най-често по вътрешната страна на бедрата и подбедриците. Разширени вени се наричат още и варици.Заради недостатъчност на клапите на вените, кръвта се задържа по-дълго, създава се се венозен застой – те се преизпълват, втърдяват се, появява се умора, тежест, отоци до глезените и болка при вървене. Както с конвенционална медицина можем да си помогнем и с кинезитерапия.Кинезитерапията е лечение чрез движение.

Тя цели :
-общо тонизиране на тялото и мускулатурата
-нормализиране на общото кръвообращение
-засилване на венозния кръвоток и премахването на застоя във вените
-предпазване на венозните стени от прекалено разтягане и погубване на еластичност
-отстраняване на тромбоемболични влушавания и създаване на възпалителни процеси
-редуциране на симптоминте на болка и подобряване на функцията на крайниците

Удобно за страдащите от разширени вени е да практикуват джогинг, пешеходен туризъм, маршируване, тренировки с велоергометър.

Противопоказни са: вдигане на тежести, стоене в изправено положение, усилия с продължително задържане на дихателния процес.

Кинезитерапията включва дейности, като започват от малки към големи стави. Първо тренираме малките стави. Примерно упражнения с въртене на глезените, след това преминаваме към по-големите стави – колянна става – сгъване и разгъване на коляното, тазобедрена става – например от тилен полулег (с леко повдигната горна част на тялото) се вдига кракът нагоре и се прибира обратно. Включват се и главноразвиващи тренировки – за абсолютно цялото тяло.

Упражненията би трябвало да се правят от отделни начални положения.

Ще трябва да се променя и височината , на която е стъпил долния крайник – прави се упражнение с поставени една или две възглавници под него, после възглавниците се премахват и се върши упражнението .

За профилактика на разширените вени горещо се препоръчва преди да станете от леглото да се обуват ластични чорапи.Те не трябва да се носят по-дълго , защото точно това ще доведе до отслабване тонуса на мускулатурата на крайниците.

Важно е да се измъкнем от мързеливия начин на живот.Необходимо е да сме повече активни – да не заседяваме често пред компютъра и телевизора. Винаги една разходка е неповторима и допринася много повече удоволствие от един виртуален свят!

За да разберете още: ултразвукова терапия